Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RAZGRADLJIVOST SUHE TVARI I SIROVIH BJELANČEVINA U HRANI I OBROCIMA KRAVA POSTUPKOM'IN SACCO'

Marija Rajčevič ; Poslovni sistem Mercator,d.d. Ljubljana, Sektor za razvoj, Ljubljana, Slovenija
Jasna M.A. Stekar ; Biotehniška fakulteta Ljubljana, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 1.584 Kb

str. 75-80

preuzimanja: 161

citiraj


Sažetak

Proučavana je razgradljivost suhe tvari i sirovih bjelančevina u dva ljetna obroka hrane krava. Lsto tako je proučavana razgradljivost dviju krmnih smjesa/K1 i K2/ što su davane u prvom odnosno drugom obroku, te dviije vrste uljne sačme umiješane u K1 i K2. Osnovni obrok bio je isti u oba slučaja: paša 40 kg, sijeno 4,5 kg i krmna smjesa 4,2kg. Nakon 48 sati razgradljivost suhe tvari /RST/ i sirovih bjelančevina /RSB/ te djelotvorna razgradljivost bjelančevina /DRB/ za obrok s K1 bila je 86,15%, 89,41 i 65,71 % odnosno 84,50%, 86,99% i 65,14% za obrok s K2; 92,30%, 80,52% i 50,94% za K1 odnosno 87,25%, 62,81% i 44,66% za K2; 97,90%, 100,00% i 74,92% za sačmu soje i 71,09%, 73,42%, 43,38% za sačmu repice. Razlike u RST, RSB i DRB između sačme uljane repice i K1 i K2 bile su statistički vrlo značajne.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164868

URI

https://hrcak.srce.hr/164868

Datum izdavanja:

27.4.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski slovenski

Posjeta: 742 *