Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

UPORABA ENZIMA KOJI RAZGRAĐUJU NEŠKROBNE POLISAHARIDE U HRANIDBI NEPREŽIVAČA

Janez Salobir ; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 2.449 Kb

str. 125-133

preuzimanja: 267

citiraj


Sažetak

Uporaba enzima koji razgrađuju neškrobne polisaharide (NŠP) u hranidbi nepreživača osobito β-glukane i ksilane, u krmnim smijesama na osnovu nekih žitarica za perad i svinje u posljednjim godinama pokazala se opravdanom. Dodavanje temelji se na (djelomično) razgradnji NŠP, koje vodi do poboljšanja učinkovitosti probave (povećana probavljivost hraniva i energetska vrijednost krmiva..) i dovede do poboljšanja proizvodnih osobina. Opisane su neke zakonitosti, koje mogu prouzrokovati određene varijabilnosti rezultata (vrsta životinja, starost, sadržaj i topljivost NŠP u žitaricama, osobine enzima...).

Ključne riječi

Hrčak ID:

164894

URI

https://hrcak.srce.hr/164894

Datum izdavanja:

17.6.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 698 *