Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.54.03.16.4413

Utjecaj enkapsulacije na antimikrobnu aktivnost ekstrakata biljaka s lizozimom

Petra Matouskova ; Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, Department of Food Chemistry and Biotechnology and Materials Research Centre, Purkynova 118, CZ-61200 Brno, Czech Republic
Ivana Marova ; Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, Department of Food Chemistry and Biotechnology and Materials Research Centre, Purkynova 118, CZ-61200 Brno, Czech Republic
Jitka Bokrova ; Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, Department of Food Chemistry and Biotechnology and Materials Research Centre, Purkynova 118, CZ-61200 Brno, Czech Republic
Pavla Benesova ; Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, Department of Food Chemistry and Biotechnology and Materials Research Centre, Purkynova 118, CZ-61200 Brno, Czech Republic


Puni tekst: engleski pdf 392 Kb

str. 304-316

preuzimanja: 729

citiraj


Sažetak

Posljednjih se godina otpornost mikroorganizama na antibiotike povećala, što bi se moglo prevladati uporabom prirodnih sastojaka s antimikrobnim svojstvima. Težište ovoga rada je na ispitivanju utjecaja enkapsulacije odabranih antimikrobnih spojeva iz biljaka i životinja (ekstrakti ljekovitog bilja i začina, lizozim i nizin) na njihovu aktivnost i stabilnost. Antimikrobni spojevi su prevučeni liposomima ili ugljikohidratima (alginatom, kitozanom ili škrobom). Njihova antimikrobna aktivnost ispitana je na dvije Gram-pozitivne (Bacillus subtilis i Micrococcus luteus) i dvije Gram-negativne bakterije (Escherichia coli i Serratia marcescens). Enkapsulacija je svih uzoraka bila uspješna, a pripremljene su čestice imale jako dobru i dugotrajnu stabilnost, naročito u vodenom mediju, a pritom su zadržale antimikrobnu aktivnost. Liposomi s ekstraktima ljekovitog bilja i začina vrlo su uspješno suzbijali rast svih vrsta bakterija. Većina je ekstrakata ljekovitog bilja imala jako dobar antimikrobni učinak na ispitane Gram-negativne bakterije, dok su Gram-pozitivne bakterije bile osjetljivije na čestice lizozima. Stoga je zaključeno da su čestice s ekstraktima ljekovitog bilja i lizozima prikladnije za suzbijanje različitih tipova bakterija, a osim toga su stabilnije i zadržavaju aktivnost tijekom duljeg perioda skladištenja. Čestice enkapsuliranih ekstrakata biljaka i lizozima mogu se upotrijebiti kao složeni antimikrobni preparati s kontroliranim otpuštanjem aktivnih tvari u proizvodnji hrane, dodataka hrani, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Ključne riječi

enkapsulacija; organske čestice; liposomi; ljekovito bilje; lizozim; antimikrobni učinak

Hrčak ID:

165247

URI

https://hrcak.srce.hr/165247

Datum izdavanja:

8.9.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.130 *