Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31141/zrpfs.2016.53.121.833

Iznimno zakonsko propisivanje kažnjivosti pokušaja

Bruno Moslavac


Puni tekst: hrvatski pdf 346 Kb

str. 833-853

preuzimanja: 1.481

citiraj


Sažetak

Opće pravilo o kažnjavanju i kažnjivosti pokušaja kaznenog djela zasebno je normirano u okviru materijalnog kaznenog zakonika, koji istovremeno propisuje i brojne slučajeve posebnog kažnjavanja pokušaja, onda kada nije moguće primijeniti osnovno pravilo koje se oslanja na zapriječenu kaznu za pojedino kazneno djelo.
Posebno pravno pravilo o kažnjivosti pokušaja normirano je kroz odrednicu „ako zakon izričito propisuje kažnjavanje i za pokušaj“.
U ovome radu autor detaljno prikazuje i raščlanjuje sve posebne pojavne oblike kažnjivosti pokušaja, utvrđujući njihovu zastupljenost, katalog u hrvatskom kaznenom zakonodavstvu, uspoređujući težine izvorno zapriječenih kazni za pojedino kazneno djelo za koje je iznimno kažnjiv pokušaj i analizirajući njihovu zastupljenost po svakom pojedinom dijelu kaznenog zakonika.
Zaključno se ističe kako se zakonodavac odlučio posebno kažnjavati pokušaj i kod kaznenih djela iz domene tzv. bagatelnog kriminaliteta, sa zapriječenom kaznom zatvora do jedne godine, uz brojna kaznena djela sa zapriječenom kaznom zatvora do tri godine, što ukazuje na opravdanost zakonodavnog rješenja da je neophodno inkriminirati posebne slučajeve kada pokušaj kaznenog djela mora biti kažnjen, iako se nalaze izvan domašaja općeg pravila o kažnjivosti pokušaja.

Ključne riječi

pokušaj; iznimno normiranje; zakonsko propisivanje kažnjivosti pokušaja

Hrčak ID:

165940

URI

https://hrcak.srce.hr/165940

Datum izdavanja:

12.9.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.279 *