Izvorni znanstveni članak
PRILOG POZNAVANJU UTJECAJA BAKARNOG SULFATA OBROKA NA UKUPNE MASTI, UKUPNE BJELANČEVINE I FRAKCIJE BJELANČEVINA KRVNE PLAZME TOVNIH SVINJA
Vlatko Rupić
; OOUR Institut za stočarstvo i mljekarstvo Fakulteta poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
Istraživan je utjecaj različitih količina (0,05%, 0,075% i 0,1%) bakarnog sulfata u obroku svinja na ukupne masti, ukupne bjelančevine i frakcije bjelančevina krvne plazme nakon 114 dana tova u svinja križanaca velikog jonkšira i švedskog landrasa. Nakon 114 dana pokusa nisu nadene značajne promjene u koncentracijama ukupnih masti, ukupnih bjelančevina i albumina krvne plazme u svinja hranjenih povećanim i različitim količinama bakarnog sulfata u obroku. U svinja hranjenih uobičajenom količinom bakra u obroku (kontrolna skupina) našli ,smo značajno manje alfa₁ - globulina krvne plazme od svinja hranjenih sa 0,1% bakarnog sulfata u obroku, dok smo u svinja hranjenih sa 0,5% bakarnog sulfata u smjesi, našli značajno manje koncentracije alfa₁ - globulina krvne plazme od svinja hranjenih sa 0,076% s bakarnog sulfata i svinja hranjenih sa 0,1% bakarnog sulfata u obroku. Svinje hranjene povećanim količinama bakarnog sulfata (pokusne skupine II, III i IV) u obroku imale su veće koncentracije alfa₂ – globulina krvne plazme od svinja hranjenih uobičajenom količinom bakra u koncentracijama :beta₁, beta₂, i gama - globulina krvne plazme u svinja hranjenih povečanim različitim količinama bakarnog sulfata u obroku u odnosu na svinje standardnim obrokom (kontrolna skupina) s uobičajenom količinom bakra u smjesi.
Ključne riječi
svinje; bakreni sulfat; ukupne masti; ukupne bjelančevine; frakcija bjelančevina
Hrčak ID:
166069
URI
Datum izdavanja:
20.9.1980.
Posjeta: 851 *