Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

VARIJABILNOST MASE I KVALITETE KORIJENA ŠEĆERNE REPE U INDIVIDUALNOJ ANALIZI

Ivica Liović ; Institut za šećernu repu d.d. Osijek
Andrija Kristek ; Institut za šećernu repu d.d. Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 981 Kb

str. 5-12

preuzimanja: 251

citiraj


Sažetak

Šećernu repu uzgajamo zbog korijena koji se koristi za dobivanje šećera. Prinos tehnološkog šećera je rezultat prinosa korijena, sadržaja šećera i njegovog iskorištenja. Na iskorištenje šećera značajan utjecaj ima sadržaj natrija kalija i "štetnog" dušika. Individualnom analizom se određuje sadržaj šećera, natrija, kalija i "štetnog" dušika pojedinačnih korjenova. Iskorištenje šećera za repu je jako praktično svojstvo u izboru korjenova, jer objedinjava sadržaj šećera,natrija,kalija i "štetnog" dušika. Povećanjem mase korijena do 800 g, povećava se sadržaj šećera, a zatim se smanjuje. Slična je situacija s iskorištenjem šećera. Sadržaj kalija, natrija i "štetnog" dušika se povećava s povećanjem mase korijena. Na prinos tehnološkog šećera najveći utjecaj ima masa korijena, te se zato povećanjem mase korijena povećava i prinos tehnološkog šećera. Završna ocjena je izbor na osnovu oblika korijena. Korijen treba biti pravilnog, konusnog oblika, male glave i plitkih uzdužnih brazdica. Na osnovu rezultata, korjenovi se dijele u 3 grupe: matice, super-elita i elita, a najlošiji korjenovi se odbacuju.

Ključne riječi

šećerna repa; masa repe; individualna analiza; izbor; šećer; natrij; kalij; "štetni" dušik

Hrčak ID:

167759

URI

https://hrcak.srce.hr/167759

Datum izdavanja:

26.2.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.094 *