Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

NOVOSTVORENI KULTIVARI ZOBI, JEČMA, LUPINE I GRAŠKA*

Ivan Kolak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetikui metodiku istraživanja
Slobodan Milas ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetikui metodiku istraživanja


Puni tekst: hrvatski pdf 1.340 Kb

str. 47-59

preuzimanja: 182

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati oplemenjivanja zobi, ječma, lupine i graška u Zagrebu 1974-1994 . godine tj. tijekom dvadeset godina kontinuiranog rada autora. Novopriznati kultivari jare zobi Vesna i Željka ostvarili su značajno veći prirod zrna glede standarda Flemingsnova i Šampiona. Novostvoreni kultivari jarog pivarskog ječma Tomislav, Tvrtko i Saturn daju opravdano veći prirod zrna i bolju kakvoću slada glede standarda Velebit i Berenice. Dvije novopiznate lupine Zrinka i Maksimirska daju opravdano veći prirod zrna uz bolju kakvoću bjelančevine glede standarda Bosna. Jari stočni grašak za zrno Šampion je također dao signifikantno veći sadržaj bjelančevina i veći prirod zrna glede standarda Timo. Novostvoreni kultivari zobi, ječma, lupine i graška predstavljaju važan dobitak za hrvatsko sjemenarstvo.

Ključne riječi

kultivar, križanje; populacija; odabir; pokus; sjeme; uzorak; sjemenarstvo

Hrčak ID:

167763

URI

https://hrcak.srce.hr/167763

Datum izdavanja:

26.2.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 642 *