Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pirotski kačkavalj

Zora Mijačević ; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Snežana Bulajić
Tatjana Božić
Gordana Niketić


Puni tekst: hrvatski pdf 281 Kb

str. 203-213

preuzimanja: 2.962

citiraj


Sažetak

Na području Stare planine, a u općini Pirot, u posljednjih 100 godina razvijena je proizvodnja kačkavalja koji je na širem području poznat pod nazivom Pirotski kačkavalj. Na Staroj planini pašnjaci su pogodni za ispašu ovaca i krava, a zbog nadmorske visine klima je veoma karakteristična. Pirotski kačkavalj proizvodili su pastiri u bačijama (stočarskim naseljima u planini) u vrijeme ispaše ovaca, od svibnja do rujna. Proizvodili su ga tradicionalno, parenjem dozrelih baskija i ručnim oblikovanjem koluta sira. Zrenje i soljenje sira, u klimatskim uvjetima Stare planine, rezultiralo je prepoznatljivošću okusa Pirotskog kačkavalja. Da bi zaštitili tradicionalnu proizvodnju Pirotskog kačkavalja, provedena su ispitivanja koja su pokazala da su u uvjetima tradicionalne proizvodnje zadržane karakteristike proizvoda, te da istražena tradicionalna proizvodnja Pirotskog kačkavalja ispunjava zahtjeve za dobivanje geografske oznake izvornosti podrijetla (PDO).

Ključne riječi

Pirotski kačkavalj; tradicionalna proizvodnja; geografskaoznaka izvornosti podrijetla (PDO)

Hrčak ID:

1482

URI

https://hrcak.srce.hr/1482

Datum izdavanja:

12.7.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.264 *