Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

GENETSKI NAPREDAK U KOMPONENTAMA URODA, URODU ZRNA I KAKVOĆI ZRNA OS-LINIJA SOJE

Aleksandra Sudarić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Marija Vratarić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Rezica Sudar ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Tomislav Duvnjak ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 998 Kb

str. 115-125

preuzimanja: 166

citiraj


Sažetak

Genetski napredak kultivara soje ima značajnu ulogu u povećanju uroda zrna, a kroz to, na razvoj, unaprijeđenje i stabilizaciju proizvodnje soje. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti genetski napredak u komponentama uroda, urodu zrna i kakvoći zrna soje analizom agronomske vrijednosti novih domaćih elitnih linija soja u usporedbi sa komercijalnim kultivarima. Pouzdanost svojstava kvantitete zrna kao selekcijskih mjerila u oplemenjivanju soje na urod zrna također je određivana. Pokusi su provedeni na pokusnom polju Poljoprivrednog instituta Osijek u razdoblju od 2001 do 2003. lspitivanja su obuhvaćala 31 domaći genotip soje u okviru I. grupe zriobe. Prosječne vrijednosti, heritabilnost u širem smislu, genetska dobit i relativna genetska dobit od selekcije su izračunavani za komponente uroda, urod zrna, te sadržaj bjelančevina i ulja u zrnu. Dobiveni rezultati kvantitativno genetskih analiza ukazali su na postignuti napredak u oplemenjivanju soje na svojstva kvantitete i kakvoće zrna što će pridonijeti daljnjem unaprijeđenju i povećanju proizvodnje soje u našem području. Također, noviji oplemenjivački materijal predstavlja dobru genetsku osnovu budućih križanja usmjerenih na poboljšanje količine i kakvoće zrna soje. U pogledu pouzdanosti svojstava kao selekcijskih mjerila, komponente uroda zrna su određene kao pouzdanija mjerila u selekciji superiornih genotipova od uroda zrna per se zbog veće heritabilnosti (61.87-82.31%) i boljeg napretka u selekciji (10.63-22.78%). Svojstva kakvoće zrna imala su srednju heritabilnost (60.04-65.89%) i bolji napredak u selekciji (6.95-8.94%) u usporedbi s urodom zrna koji je imao nižu heritabilnost (29.87%), a relativna genetska dobit od selekcije iznosila je 0.43%.

Ključne riječi

soja (Glycine max (L.) Merrill); urod zrna; kakvoća zrna; komponente uroda; genetski napredak; heritabilnost; genetska dobit od selekcije; relativna genetska dobit

Hrčak ID:

168009

URI

https://hrcak.srce.hr/168009

Datum izdavanja:

26.5.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 606 *