Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ISPITIVANJE GOSPODARSKIH SVOJSTAVA NOVIH HIBRIDA ŠEĆERNE REPE

Milan Pospišil ; Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Zagreb, Hrvatska
Zvonko Mustapić ; Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Zagreb, Hrvatska
Ana Pospišil ; Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Zagreb, Hrvatska
Ivan Tot ; Tvornica šećera Virovitica, Virovitica, Hrvatska
Mirela Salaj ; Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 918 Kb

str. 403-413

preuzimanja: 162

citiraj


Sažetak

U cilju dobivanja što većeg broja pouzdanih informacija o proizvodnim vrijednostima stvorenih hibrida šećerne repe postavljeni su sortni pokusi radi izbora najboljih hibrida za sjetvu u narednim godinama.U pokuse su bili uvršteni hibridi koji u proizvodnji na sirovinskom području Tvornice šećera Virovitica zauzimalu značajne površine ili se nude proizvođačima kao nove kreacije. U mikropokusima 1997.,1998.i 1999.godine na lokalitetu Zagreb-Maksimir te u demonstracijskom pokusu 1999. godine na lokalitetu Virovitica ispitivane su gospodarske vrijednosti ukupno 28 hibrida šećerne repe. Dobiveni rezultati istraživanja pokazuju da uvjeti proizvodnje (godina, lokalitet) imaju značajan utjecaj na proizvodnju šećerne repe. Signifikantne razlike u prinosu korijena, digestiji i prinosu šećera utvrđene su i između hibrida. Na temelju ovih istraživanja, po prinosu tehnološkog šećera mogu se izdvojiti najrodniji hibridi: Kawemaja, Lena, Ferla, Cermo, Romea i Rubin. Po digestiji najkvalitetniji hibridi bili su: Marika, Zita i Puma.

Ključne riječi

šećerna repa; hibridi; prinos korijena i šećera; kvalitativna svojstva

Hrčak ID:

168112

URI

https://hrcak.srce.hr/168112

Datum izdavanja:

30.6.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 615 *