Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

OSJETLJIVOST LINIJA I HIBRIDA ŠEĆERNE REPE U UVJTIMA UMJETNE I PRIRODNE INFEKCIJE CERKOSPOROM (Cercospora beticola Sacc.)

Ivica Liović ; Institut za šećernu repu d.d. Osijek, Hrvatska
Andrija Kristek ; Institut za šećernu repu d.d. Osijek, Hrvatska
Zvjezdana Magud ; Institut za šećernu repu d.d. Osijek, Hrvatska
Ružica Mertz ; Institut za šećernu repu d.d. Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.126 Kb

str. 269-281

preuzimanja: 171

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi osjetljivost – tolerantnost pojedine grupe linija i hibrida šećerne repe prema cerkospori. lstraživanja su vršena u uvjetima umjetne i prirodne infekcije cerkosporom preko pokazatelja prinosa i kvalitete korijena te vizuelnom ocjenom oštećenja listova. U ispitivanju je bilo 39 genotipova koji su posijani u dva poljska pokusa (umjetna i prirodna infekcija) u Osijeku 1997. godine. Utvrđeno je da dodatna (umjetna) infekcija nije smanjila prinos korijena, ali sadržaj šećera i njegovo iskorištenje su značajno smanjeni, što je izazvalo i značajno smanjenje prinosa šećera. Umjetna infekcija, kod materijala tolerantnih na cerkosporu, nije dodatno oštetila list, dok su kod osjetljivih materijala oštećenja bila znatno veća od oštećenja koje je prouzročila prirodna infekcija. Prema provedenoj ocjeni, ispitivane grupe materijala su rangirane od tolerantnih do osjetljivih kako slijedi: LSR (otporna linija prema cerkospori), m-4x (tetraploidne majčinske linije), p-4x (tetraploidni polinatori), m-cms (cms linije), p-2x (diploidni polinatori), hibridi i LSS (osjetljiva linija prema cerkospori).

Ključne riječi

šećerna repa; cerkospora

Hrčak ID:

168243

URI

https://hrcak.srce.hr/168243

Datum izdavanja:

26.6.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 605 *