Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

USPOREDNA ANALIZA URODA ZRNA I KAKVOĆE SLADA OSJEČKIH KULTIVARA OZIMOG I JAROG JEČMA

Alojzije Lalić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Josip Kovačević ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 852 Kb

str. 143-152

preuzimanja: 172

citiraj


Sažetak

U svrhu istraživanja uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma, te opravdanosti namjenske proizvodnje kultivara i odlike ječma (ozimi ili jari) za potrebe sladarstva i pivarstva provedena su ispitivanja na Poljoprivrednom institutu u Osijeku u razdoblju od 1987/88. do 1989/9. godine, a mikrosladenje je obavljeno u Institutu za hmeljarstvo in pivovarstvo u Žalecu. Indeksom (a) su prikazani urod zrna (Qᵤ) i kakvoća slada (Qks), te ukupna vrijednost kultivara (Quvk) s obzirom na urod zrna i kakvoću slada u kultivara ozimog i jarog ječma. Kakvoća slada procijenjena je parametrima: sadržaj ekstrakta F.M., razlika ekstrakta fine i grube meljave, Kolbachov broj i viskozitet. Ustanovljeni su veći i stabilniji urodi zrna u kultivira ozimog ječma, a bolja i ujednačenija kakvoća slada u kultivara jarog ječma. U namjenskoj proizvodnji ječma za potrebe sladarstva i pivovarstva opravdano bi bilo uzgajati kultivare janog ječma Vitez i Astor, a kod ozimog ječma liniju Osk. 4.208/2-84 i kultivar Rex, a na što ukazuju veći indeksi ukupne vrijednosti kultivara (Quvk) i povoljniji odnosi indeksa Qks (kakvoće slada) i Qᵤ(uroda zrna).

Ključne riječi

ozimi dvoredni ječam; jari ječam; kultivar; urod zrna; kakvoća slada i indeks kakvoće slada (Qks); indeks uroda zrna (Qks); indeks uroda zrna (Qu) i indeks ukupne vrijednosti kultivara (Quvk)

Hrčak ID:

168371

URI

https://hrcak.srce.hr/168371

Datum izdavanja:

18.5.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 598 *