Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0401
Potencijalne zdravstvene dobrobiti sfingolipida mlijeka i mliječnih proizvoda
Slavica Potočki
orcid.org/0000-0002-4876-6158
; University School of Medicine, Department of Chemistry and Biochemistry, Šalata 3, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Sfingolipidi su prisutni u svim eukariotskim i nekim prokariotskim stanicama. Mlijeko i mliječni proizvodi su jedan od najvažnijih izvora sfingolipida. Sfingolipidi sudjeluju u raznim prijeko potrebnim metaboličkim, neurološkim i unutarstaničnim signalnim procesima. Oni i njihovi derivati su vrlo bioaktivni spojevi s anti-tumorskim i bakteriostatskim svojstvima, a djeluju i na snižavanje kolesterola. Stoga je ovaj pregled usredotočen na potencijalne zdravstvene dobrobiti sfingolipida mlijeka i mliječnih proizvoda.
Ključne riječi
sfingolipidi; sphinzinske baze; gangliozidi; mlijeko; mliječni proizvodi
Hrčak ID:
168548
URI
Datum izdavanja:
14.11.2016.
Posjeta: 7.533 *