Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ VELIČINE SJEMENA JAROG JEČMA NA DUŽINU KLICE I KORJENČIĆA, TE POLJSKU KLIJAVOST

Julijo Martinčić ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Sveučilište J.J Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Vlado Guberac ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Sveučilište J.J Strossmayera, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 860 Kb

str. 177-185

preuzimanja: 232

citiraj


Sažetak

lstraživanja o utjecaju krupnoće zrna jarog ječma na dužinu klice i primarnih klicinih korjenčića sprovedena su tijekom 1993. godine u laboratoriju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. lz naturalnog sjemena ječma dobivene su frakcije sjemena na stroju za izdvajanje frakcija po EBC-u (sjeme promjena 2,8 mm, 2,5 mm i 2,2 mm). Dobiveni rezultati pokazuju da je najdužu klicu i najduži primarni klicin korjenčić postiglo krupno sjeme ječma (sjeme promjena 2,8 mm) dok je najkraću klicu i primarni klicin korjenčić imalo sitno sjeme ječma (sjeme promjera 2,2mm). Drugi dio istraživanja obavljen je poljskim pokusima koji su postavljeni tijekom 1993. i 1994. godine po split-plot shemi na selekcijskim poljima Poljoprivrednog instituta u Osijeku. Pored navedene tri frakcije zrna u istraživanje je uzeto i neprosijano sjeme kao standard. Sjetva je obavljena u ranijem i kasnijem roku a dobiveni rezultati pokazali su da je klijavost u polju (broj izniklih biljaka po jedinici površine) bih veća kod prvog u odnosu na drugi rok sjetve. Također je ustanovljeno da je krupno sjeme ječma postiglo veću poljsku klijavost u odnosu na sitno sjeme. Razlike ispoljene u poljskoj klijavosti, kako između rokova sjetve tako i između frakcija zrna, pokazale su se statistički visoko opravdane (P<0,01).

Ključne riječi

ječam; veličina korjenčića; poljska klijavost

Hrčak ID:

168616

URI

https://hrcak.srce.hr/168616

Datum izdavanja:

23.5.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.001 *