Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

OPLEMENJIVANJE I PROIZVODNJA PŠENICE U FRANCUSKOJ

Zdravko Matotan ; Podravka d.d., Koprivnica, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.233 Kb

str. 387-398

preuzimanja: 231

citiraj


Sažetak

S nešto više od 30 milijuna hektara intenzivno korištenog poljoprivrednog zemljišta Francuska je najznačajniji europski proizvođač hrane, a po razvijenosti poljoprivredne piozvodnje jedna je od agrarno najrazvijenijih zemalja. Najzastupljenije ratarske kulture su strne žitarice, kukuruz, uljane i proteinske kulture, krumpir i šećerna repa koje se uzgajaju na više od 1/3 poljoprivrednih površina. Među njima po zastupljenosti i ukupnoj vrijednosti proizvodnje na prvom je mjestu pšenica. Proteklih pet godina pšenica se u Francuskoj uzgajala na prosječno 4.5 milijuna hektara, prosječan prinos bio je nešto viši od 67 dt/ha, a ukupna godišnja vrijednost proizvodnje nešto više od 20 milijardi franaka. Razlike u prinosu između najrodnije i najlošije godine za proizvodnju pšenice bile su svega 4%, što ukazuje na visoku razinu tehnologije proizvodnje kojom se utjecaji klimatskih faktora smanjuju na minimum. Visoki prinosi u proizvodnji pšenice rezultat su potpunog pridržavanja tehnološke discipline proizvodnje. Od brojnih čimbenika uspješne proizvodnje pšenice u Francuskoj sorta ima jedno od najznačajnijih mjesta. Oplemenjivanjem pšenice u Francuskoj bavi se velik broj oplemenjivačkih institucija, tako da su u pokusima za priznavanje 1995. godine ispitivane sorte 33 oplemenjivačke institucije. Novostvorene sorte testiraju se dvije godine u službenim pokusima koje provodi GEVES (Grupe d'etude et de controle des varietes et des semences). U periodu 1991. - 1995. godine prosječno je u Francuskoj priznato 17 novih sorata godišnje što je 23% od ukupno prijavljenih sorata. U prethodnih pet godina najraširenija sorta u proizvodnji bila je sorta Soissons. Na površinama većim od 5% pojedine godine u prethodnih 5 godina uzgajale su se još sorte Thesee, Recital, Sideral, Scipion i Apollo. U odnosu na najraširenije sorte u proizvodnji, novo priznate sorte daju u prosjeku prinos veći za 5%. U 1994. godini u Francuskoj je u proizvodnji bilo dak 99 sorata pšenice od 30 kompanija. lskustva iz proizvodnje pšenice u Francuskoj i introdukcija francuskih sorata pšenice mogu unaprijediti proizvodnju pšenice u Hrvatskoj.

Ključne riječi

pšenica; Francuska; proizvodnja; oplemenjivanje; sorte; proizvodnja sjemena

Hrčak ID:

168668

URI

https://hrcak.srce.hr/168668

Datum izdavanja:

15.7.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 887 *