Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

MOJI PREDŠASNICI BISKUPI - U SENJU, OTOČCU, KRBAVI, MODRUŠU, VINODOLU I RIJECI

MILE BOGOVIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 2.300 Kb

str. 5-197

preuzimanja: 2.770

citiraj


Sažetak

U radu su najprije prikazane biskupije kojima je u povijesti pripadalo područje današnje Gospićko-senjske biskupije. To je ponajprije Senjska biskupija za koju postoje podatci da je postojala već početkom 5. stoljeća. Svakako je nestala u vrijeme velikih seoba naroda, a javlja se ponovno sredinom 12. stoljeća. U počecima 17. stoljeća jednakopravno je sjedinjena s Modruškom (ili Krbavskom). Krbavska biskupija osnovana je 1185. Sjedište je preneseno 1460. godine u Modruš pa će se nazivati Modruška biskupija. Od početka 18. stoljeća naziva se Modruška ili Krbavska. Na području Senjske biskupije 1460. nastaje Otočka biskupija koja će trajati tek oko 80 godina. Nakon oslobođenja Like i Krbave od Turaka Senjskoj biskupiji pripojena je cijela Lika, prije Turaka pod Ninskom biskupijom, i dio Pozrmanja koje je došlo pod upravu Austrijske monarhije. Jednako će i lapački kraj, prije pod Kninskom biskupijom, nakon oslobođenja (1791.) pripasti Senjskoj biskupiji. Godine 1969. osnovana je Riječko-senjska nadbiskupija u koju je ušlo sve to područje te hrvatski dio Riječke biskupije. Konačno je 2000. godine osnovana Gospićko-senjske biskupija kojoj je pripalo pet dekanata Riječko-senjske nadbiskupije: gospićki, ogulinski, otočki, senjski i slunjski.
U drugom dijelu su životopisi biskupa, kronološki poredanih, svih gore spomenutih biskupija. Svega skupa 100 životopisa. Među njima ima svjetski poznatih ličnosti, kao Nikola Modruški i Marko Antonije de Dominis, mnogo onih koji su se istaknuli kao diplomate u službi papa i kraljeva, koji su naš narod zadužili svojim radom, a najviše onih koji su živeći s narodom prosvijetlili ga duhom evanđelja. Životopisi nisu pisani leksikonski i abecednim redom, nego kronološki i po biskupijama, da se može bolje prikazati prilike i vrijeme u kojima su biskupi živjeli, posebno prilike u biskupijama kojima su biskupi upravljali. Za takav pristup dovoljno podataka imamo tek od početka 17. stoljeća, dok prije toga imamo više slučajeva da nismo sigurni ni u postojanje biskupa navedenog imena. Približavanje našem vremenu i literatura i gradivo veoma se umnožavaju pa je bilo potrebno od svega poznatoga izdvojiti samo neke karakteristične podatke za pojedinog biskupa. Opširnije je obrađen prvi gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Ključne riječi

biskupije: Senjska, Krbavska, Modruška, Otočka, Senjska i Modruška ili Krbavska, Riječka; Riječko-senjska nadbiskupija; Gospićko-senjska biskupija

Hrčak ID:

169201

URI

https://hrcak.srce.hr/169201

Datum izdavanja:

25.11.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.826 *