Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

IZVJEŠĆE O ZAŠTITNOM ARHEOLOŠKOM ISTRAŽIVANJU NA TRGU CIMITER U SENJU PROVEDENOM 2015. GODINE

DAMIR MARTINOV
BLAŽENKA LJUBOVIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 803 Kb

str. 199-233

preuzimanja: 606

citiraj


Sažetak

Zbog svoje kulturno-povijesne i arheološke vrijednosti trg Cimiter uključen je u zaštićenu urbanističku povijesnu jezgru grada Senja upisanu u Registar nepokretnih spomenika kulture Ministarstva kulture RH pod br. Z- 4186. Arheološki je poznat kao jedno od grobalja na području grada Senja i to u kontinuitetu ukapanja pokojnika od kasne antike do polovine 19. stoljeća.
Tijekom studenog i prosinca 2015. provedeno je zaštitno arheološko istraživanje na trgu Cimiter. Nakon skidanja prvih slojeva zemlje uočena je velika količina dislociranih ljudskih kostiju te nalazi religioznih predmeta karakterističnih za razdoblje od 17. do 19. stoljeća. Nakon definiranja stratigrafskih odnosa unutar sonde na istraženom prostoru otkriveni su i dokumentirani grobovi koji su orijentirani u smjeru sjever-jug te u smjeru istok-zapad. U više slučajeva uočeno je da su ljudske kosti dislocirane kasnijim ukopima na istom lokalitetu. Od pronađenih kostiju na kraju istraživanja sveukupno unutar 15 grobnica izdvojena su donekle intaktna 23 kosturna ostatka.
Unutar grobova otkriven je bogat keramički materijal te ostaci podnice, paljevine i gareži, kao i ostaci arhitekture tj. nekoliko zidova koji su dijelom uništeni novim ukopima na lokalitetu. Ostatke arhitekture se nije moglo istražiti zbog prostorne ograničenosti sonde. Ipak prema tehnici gradnje i strukturi neke od otkrivenih zidova moguće je datirati u antički, ranokršćanski i srednjovjekovni period. Najranije slojeve na trgu Cimiter, prema pronađenom keramičkom materijalu u najnižim slojevima na dubini od oko 2,5 metra od današnje hodne površine trga, moguće je datirati u prvo stoljeće po Kristu. Iz navedenog proizlazi veliki arheološki značaj trga Cimiter za kulturno-povijesnu baštinu grada Senja.

Ključne riječi

Trg Cimiter; arheološko istraživanje; srednji vijek; novi vijek; antika; grobovi; ljudske kosti; medaljice; novac; nakit; keramika; zidovi; podnica

Hrčak ID:

169235

URI

https://hrcak.srce.hr/169235

Datum izdavanja:

25.11.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.319 *