Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

LUKE NAUTIČKOG TURIZMA U HRVATSKOJ I STRATEGIJA LOKALNOGA RAZVOJA

Tihomir Luković
Miran Bilić


Puni tekst: hrvatski pdf 870 Kb

str. 114-122

preuzimanja: 13.058

citiraj


Sažetak

Kao jedna od vrsta turizma, nautički je turizam složen turističko pomorski pojam, a iz razloga njegove intenzivne povezanosti s morem i plovidbom, i njegovo je definiranje složeno. Pomorska ga komponenta, naime, u cijelosti ne određuje, iako bi to pri površnoj analizi tako moglo izgledati. Potpuno određenje pojma nautičkog turizma pretpostavlja uzimanje u obzir svih elemenata koji ga uvjetuju i definiraju.
S obzirom na razvrstavanje, nautički turizam dijelimo na: luke nautičkog turizma, charter i cruising. Takvu podjelu nalazimo u svim europskim zemljama, a podređena je osnovnom makrostrateškom razvojnom modelu i prirodnim činiteljima razvoja. U hrvatskim makrostrateškim gospo-darskim planovima razvoj luka nautičkog turizma od posebnoga je nacionalnog interesa. Kako na većem dijelu obale Mediterana, tako i na hrvatskom dijelu, razvoj luka nautičkog turizma, posebice marina, sve je važniji činitelj cjelokupnoga lokalnog i regionalnog razvoja. Upravo je takvu ulogu marina potrebno posebno istaknuti i pojasniti, posebice u svezi s upravljanjem na regionalnoj, ali i na makrorazini.
Zato se u ovomu članku nastoji odgovoriti na sljedeća pitanja: Kakva je uloga turizma, posebice marina, u gospodarskom razvoju Hrvatske i Mediterana? Na koji se način razvija mala privreda pod utjecajem razvoja marina? Je li prijelaz s klasičnoga makrorazvojnog modela na novi, regionalni razvojni model, budućnost Hrvatske, Mediterana i Europe?
Uz odgovore na navedena pitanja veže se i pitanje: Kakav model strateškog razvoja trebamo razvijati na našoj obali i otocima i koje mjesto u tome pripada nautičkom turizmu? Potonje je tema našega članka.

Ključne riječi

definiranje luka nautičkog turizma; razvrstavanje luka nautičkog turizma; razvrstavanje marina; klasifikacija marina; razvojni modeli marina

Hrčak ID:

16508

URI

https://hrcak.srce.hr/16508

Datum izdavanja:

10.10.2007.

Posjeta: 16.477 *