Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Bakterijski rak trešnje i višnje

Ivana Križanac ; Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja
Jelena Plavec ; Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja
Bogdan Cvjetković ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 516 Kb

str. 301-306

preuzimanja: 742

citiraj


Sažetak

Bakterijski rak trešnje i višnje uzrokuju dva patovara bakterije Pseudomonas syringae: pv. syringae van Hall i pv. morsprunorum (Wormald) Young et al. Oba patogena varijeteta uzrokuju vrlo slične simptome koji mogu varirati ovisno o virulentnosti soja, starosti stabla i osjetljivosti kultivara. Trešnja je najosjetljivija na tu bakteriozu iako sve koštičave voćke mogu biti zaražene. Zaraze su obično povezane s duljim hladnim i vlažnim razdobljima, kasnim proljetnim mrazovima ili olujnom kišom koja oštećuje cvat i listove. U 2014. i 2015. godini analizirali smo više uzoraka trešnje. Identificirana su oba patovara Pseudomonas syringae u uzorcima trešnje i višnje iz Međimurske, Zadarske i Slavonsko-baranjske županije.

Ključne riječi

Pseudomonas syringae; patovar; detekcija; identifikacija; PCR

Hrčak ID:

169632

URI

https://hrcak.srce.hr/169632

Datum izdavanja:

1.4.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.269 *