Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Uvjeti proizvodnje rajčice

Josip Borošić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 286 Kb

str. 423-427

preuzimanja: 758

citiraj


Sažetak

Rajčica je jedno od najraširenijih povrća u svijetu. Jede se plod. Cvjetovi rajčice skupljeni su u cvatu u obliku grozda. Pripada skupini termofilnih kultura. Minimalna temperatura klijanja sjemena i nicanja jest 11 do 13 °C, a maksimalna oko 35 °C. Optimalna temperatura rasta jest 20 do 25 °C danju i 13 do 17 °C noću. Rast prestaje pri temperaturi nižoj od 10 °C. Pri temperaturi 0 ºC biljka strada. Potrebna je osvijetljenost najmanje 10.000 lx. Od oplođene plodnice cvijeta do zrelog potpuno obojenog ploda potrebno je 7 do 9 tjedana, ovisno o sorti, položaju cvata na biljci i uvjetima okoliša. Crvena se boja ploda ne razvija ispod 16 ºC. Uzgoj je rajčice na otvorenom moguć samo u bezmraznom razdoblju. Rast i razvoj do prvih zrelih plodova može trajati 90 do 110 dana.

Ključne riječi

rajčica; temperature rasta i razvoja; razdoblje uzgoja

Hrčak ID:

169644

URI

https://hrcak.srce.hr/169644

Datum izdavanja:

1.9.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.985 *