Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

KAKO PROMIŠLJATI STRATEGIJU U PODRUČJU SIGURNOSTI I OBRANE?

Stjepan Domjančić orcid id orcid.org/0000-0001-5964-5004 ; Ministarstvo obrane Republike Hrvatske
Dijana Gracin orcid id orcid.org/0000-0002-6732-2659 ; Ministarstvo obrane Republike Hrvatske


Puni tekst: hrvatski pdf 826 Kb

str. 101-119

preuzimanja: 1.252

citiraj


Sažetak

Pojam strategija razvio se u okviru vojne organizacije i odatle je ušao u druga područja djelovanja. Međutim, od sredine 20. stoljeća razumijevanje strategije, koje je oblikovano u poslovnom svijetu, sve češće ulazi u vojni, obrambeni i sigurnosni sektor i postaje utjecajnije i raširenije od tradicionalnog, izvornog razumijevanja strategije. Problem nastaje kad se alati razvijeni u okviru takvog shvaćanja strategije prenesu na područje obrane i sigurnosti jer u tom procesu dolazi do reduciranja onih aspekata koji se ne mogu brojčano izraziti.
Rad se posebno usredotočuje na konceptualizaciju strategije u području sigurnosti i obrane, naročito zbog redukcije poimanja strategije u tom području uslijed povećanja zanimanja za sigurnosne i vojne teme u suvremenim društvima (pitanje sekuritizacije), koje je obilježeno površnošću i dominacijom dnevnopolitičkih inputa zbog tradicionalno velike važnosti sigurnosnih tema za zajednicu te zbog niza neuspjelih pokušaja strateške konceptualizacije u području sigurnosti u Hrvatskoj.
U radu se daje kratak osvrt na pokušaje uobličavanja konzistentne teorije strategije preko prikaza ends, ways, means modela.
Na kraju rada dana je studija slučaja – donošenje hrvatskih strategija za prevenciju i suzbijanje terorizma, preko koje se dobro uočavaju slabosti recentne hrvatske prakse u donošenju strategija u području sigurnosti i obrane.

Ključne riječi

strategija, sigurnost, obrana, teorija strategije

Hrčak ID:

169692

URI

https://hrcak.srce.hr/169692

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.894 *