Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.15291/geoadria.112

Uloga i djelovanje hrvatskih udruga u Norveškoj i Švedskoj

Rebeka Mesarić Žabčić


Puni tekst: hrvatski pdf 606 Kb

str. 311-337

preuzimanja: 2.087

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 606 Kb

str. 311-337

preuzimanja: 2.541

citiraj


Sažetak

Rad se bavi analizom vanjske migracije, a težište je usmjereno prema povijesnom pregledu i geografskom smještaju te ulozi i djelovanju hrvatskih udruga u Norveškoj i Švedskoj. Predmet istraživanja su hrvatski iseljenici i hrvatske udruge, klubovi i društva, točnije hrvatske migrantske zajednice različitih interesnih skupina i grupa na prostoru dviju skandinavskih zemalja. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, podatcima iz norveškog i švedskog veleposlanstva u Zagrebu, te procjeni Ministarstva vanjskih poslova, u Norveškoj živi više od 2000 Hrvata i njihovih potomaka, dok ih je u Švedskoj između 15 000 do 20 000. Popis 2001. godine bilježi, u odnosu na postojeće, procjene znatno manji broj Hrvata u istraživanim zemljama jer Hrvati koji posjeduju samo jednu od skandinavskih putovnica, nisu bili uvršteni u popis stanovništva.
Svrha je ovog priloga prikazati i analizirati dostignuća hrvatskih udruga i ustanova u Norveškoj i Švedskoj na poljima kulture, obrazovanja i znanosti, športa i socijalnih pitanja te pokušati dati što vjerniju ocjenu o radu i integraciji mladih Hrvata u postojećim udrugama, klubovima, društvima.
Analizom naziva (termina) u imenima postojećih udruga, klubova, organizacija i ustanova istraženo je podrijetlo hrvatskih iseljenika u lokalnom i regionalnom smislu te su izvedeni zaključci vezani za sveopće dobro Hrvata u dvjema skandinavskim zemljama.

Ključne riječi

emigracija; identitet; hrvatski iseljenici; hrvatske udruge; migracije; multikulturalizam

Hrčak ID:

16649

URI

https://hrcak.srce.hr/16649

Datum izdavanja:

1.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.161 *