Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ФИКЦИОНАЛНИОТ НАСПРЕМА ИСТОРИСКИОТ КРАЛЕ МАРКО ВО ИЗБОР БАЛКАНСКИ ЕПСКИ ПЕСНИ

Kristina Dimovska ; Институт за фолклор „Марко Цепенков“ Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, Македонија


Puni tekst: makedonski pdf 795 Kb

str. 79-92

preuzimanja: 1.132

citiraj


Sažetak

Истражувачкиот труд за своја основа ја има категоријата на епскиот јунак, согледана во избор балкански епски песни посветени на Крале Марко. Целта е да се укаже на различните книжевни контексти во кои се среќава епската репрезентација на историскиот Марко и да се направи обид да се појасни причината за варијантноста на ист мотив на типизираниот лик на Крале Марко во избор српски, хрватски, бугарски и македонски епски песни. Истражувањето ја ползува категоријата на епскиот Марко како типизиран епски јунак, за да дојде до сознанија за популарноста и за распространетоста на неговата појава кај различните балкански народи, а дискурсот се движи главно меѓу половите на книжевното и историското, на фактичкото и фикциското, во обидот за давање што поконкретни одговори на разгледуваните дилеми.

Ključne riječi

епски песни, балкански епски песни, епски јунак, Крале Марко, антијунак

Hrčak ID:

171491

URI

https://hrcak.srce.hr/171491

Posjeta: 1.553 *