Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ЗА ИМЕТО НА ГРАДОТ КРИВА ПАЛАНКА

Vesna Miovska ; Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“ Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, Република Македонија


Puni tekst: makedonski pdf 862 Kb

str. 95-101

preuzimanja: 494

citiraj


Sažetak

Крива Паланка (град во североисточниот дел на Македонија) е двокомпонентно име од крива (= река) „река што кривули“ и паланка „мал град, гратче“. Градот првично се нарекувал Крива Река, а подоцна Крива Река Паланка. Турското именување било Егри Дере (превод на словенското именување), а подоцна Егри Дере Паланка. Крива Река во горниот ток, во средновековието, се нарекувала Сарандапор „40 брода“. Турското именување било Крк Гечид (превод на грчкото именување). Во врска со овие именувања се прават споредби со хидроними и топоними.

Ključne riječi

ојконими, хидроними, топоними, етимологија

Hrčak ID:

171493

URI

https://hrcak.srce.hr/171493

Posjeta: 1.029 *