Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО ВО БИТОЛА И БИТОЛСКО КОН КРАЈОТ НА 1944 И ВО ПОЧЕТОКОТ НА 1945 ГОДИНА

Aleksandar Simonovski ; Институт за национална историја, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, Македонија


Puni tekst: makedonski pdf 697 Kb

str. 103-114

preuzimanja: 412

citiraj


Sažetak

По ослободувањето на Македонија во текот на Втората светска војна,
на 19 ноември 1944 година, власта се зафатила со решавање на прашања
за изградбата на македонската држава. Неодминлив дел од овие процеси
претставувало и решавањето на прашањата од областа на културата и на
образованието. Во тој поглед, во фокусот на вниманието на овој труд се наоѓаат
културата и образованието во Битола и во Битолско во периодот кон крајот на
1944 и во почетокот на 1945 година

Ključne riječi

Македонија, Битола, образование, училишта, ученици, култура

Hrčak ID:

171494

URI

https://hrcak.srce.hr/171494

Posjeta: 664 *