Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ЈАЗИЧНА АРХЕОЛОГИЈА

Violeta Nikolovska ; Униврезитет „Гоце Делчев“ Штип, Македонија


Puni tekst: makedonski pdf 662 Kb

str. 139-145

preuzimanja: 300

citiraj


Sažetak

Во трудот како многупати до сега ќе го поставиме прашањето што е
јазикот? Врската на јазикот со народот, јазикот го доведува во врска со генетиката.
Ќе се задржиме на синхронијата и дијахронијата во јазичните истражувања.
Синхронијата и дијахронијата во контекст на науката за живите организми. Ќе
се осврнеме на дијахронијата во синхронијата. Ќе го поставиме прашањето што
ни открива јазикот? Како да го читаме? Така доаѓаме до поимот (метафоричен)
јазична археологија

Ključne riječi

синхронија, дијахронија, структурализам, јазично ниво, лексика, јазични промени, јазичен контакт

Hrčak ID:

171500

URI

https://hrcak.srce.hr/171500

Posjeta: 578 *