Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ХЕРМЕНЕВТИЧКИТЕ ИМПЛИКАЦИИ НА РОМАНЕСКНИОТ ИНТЕРЕС ЗА ИСТОРИЈАТА (моделот на интериоризирани интерпретации)

Marija Gjorgjieva-Dimova ; Филолошки факултет „Блаже Конески“ Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, Македонија


Puni tekst: makedonski pdf 830 Kb

str. 185-205

preuzimanja: 223

citiraj


Sažetak

Овој текст се фокусира врз прашањето за интерпретативните
капацитети на романот, манифестирани во рамки на конкретен романескен
жанр – историографската метафикција. Појдовната премиса на текстот
е иманентната предиспонираност на историографската метафикција да
интегрира во својата наративна структура толкувачки модели и постапки,
имајќи ја предвид нејзината двојна (метаинтерпретативна) ориентација и кон
историјата/историографијата и кон сопствената книжевна историја

Ključne riječi

историографска метафикција, роман, историја, интерпретација

Hrčak ID:

171511

URI

https://hrcak.srce.hr/171511

Posjeta: 625 *