Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Средбата на Човекот со Соларис (кон Соларис од Станислав Лем)

Mersiha Ismajloska ; Универзитет за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ Охрид, Македонија


Puni tekst: makedonski pdf 720 Kb

str. 265-275

preuzimanja: 302

citiraj


Sažetak

Планетата Соларис, преку својот океан, има капацитет да ги извлече најсилните записи од мозоците на екипажот, а тие записи најмногу се врзани со емоции на тага, болка, уживање. Од нив го создава нивниот партнер/противник кој ги преиспитува не само нивните туку и своите граници. Како средство за извлекување на записите, Океанот го користи сонот, една од човечките активности кои барем за уметноста била секогаш доведувана во врска со мистичното, чудесното, алхемиското. За психологијата, сонот е јазикот на несвесното, а токму оттаму Океанот ги влече своите информации. Ги влече без вообичаената цензура за која најчесто се зборува во човечки термини.

Ključne riječi

Станислав Лем, Соларис, фантазија, научна-фантастика, несвесно, архетип, сон, меморија, контакт

Hrčak ID:

171518

URI

https://hrcak.srce.hr/171518

Posjeta: 624 *