Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ПОЛИФУНКЦИОНАЛНOСТА НА ДА НЕ-ПРАШАЊАТА

Marija Kusevska ; Униврерзитет „Гоце Делчев“ Штип, Македонија
Elena Bužarovska ; Филолошки факултет „Блаже Конески“ Скопје, Р. Македонија
Liljana Mitkovska ; Прв приватен универзитет-ФОН, Skopje, Macedonia


Puni tekst: makedonski pdf 1.006 Kb

str. 277-290

preuzimanja: 174

citiraj


Sažetak

Во овој труд се спроведува прагматичка анализа на да не-прашањата
во македонскиот јазик (Да не сакаш да се напиеш нешто?) за да се определат
нивните комуникациски функции во различни контексти: понуда,
поттикнување, емпатија, неодобрување, иронија, и сл. За разлика од
поларитетните дали-прашања, кои изискуваат потврден или одречен одговор,
да не-прашањата се пристрасни бидејќи бараат потврда на претпоставката на
говорителот. Таа функција може успешно да се реализира само ако
соговорникот го познава ситуацискиот контекст и правилно ја толкува
претпоставката на говорителот. Семантичката одлика на „пристрасност“ ги
прави да не-прашањата погодни за сигнализирање позитивна учтивост и помал
степен на хоризонтално растојание меѓу соговорниците

Ključne riječi

прагматичка анализа, комуникациски функции, ситуациски контекст, позитивна учтивост, хоризонтално растојание

Hrčak ID:

171520

URI

https://hrcak.srce.hr/171520

Posjeta: 386 *