Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Analiza rastućeg trenda produktivnosti u proizvodnji riže u Nigeriji

Israel Ajibade Adedeji ; Department of Agric-Economics and Extension, College of Agricultural Sciences, Landmark University, Omu – Aran, Kwara State, Nigeria
Jacob Olatunde Owolabi ; Department of Agric-Economics and Rural Sociology, Ahmadu


Puni tekst: engleski pdf 281 Kb

str. 25-37

preuzimanja: 446

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada je analiza ukupne faktorske produktivnosti (TPF) i rastućeg trenda u proizvodnji riže u ekološkim zonama Nigerije od 1996. do 2010. godine. Statistički podaci o količinama domaće proizvedene i uvezene riže za razdoblje od 15 godina (od 1996. do 2010.) temelje se na informacijama dobivenima od AGROSTAT sustava, statističkog odjela organizacije FAO (Food and Agriculture Organization), statističkim izvješćima Saveznog ministarstva za agronomiju, te statističkim izvješćima Centralne banke Nigerije i Nacionalnog centra za statistiku (NBS). Podaci su analizirani uz pomoć Malmquistovog indeksa, neparametarske metodologije koja koristi metode omeđivanja podataka.
Istraživan je utjecaj ekonomskih reformi na učinkovitost i produktivnost. Rezultati upućuju na to da ukupna faktorska produktivnost na razini cijele države bilježi negativan rast tijekom razdoblja reforme, a gotovo sve ekološke zone bilježe viši ukupan faktor produktivnosti u razdoblju nakon 2000. godine. Dekomopozicija Malmquistovog indeksa produktivnosti pokazuje da je napredak u tehničkoj učinkovitosti, a ne sami tehnički napredak doprinio zamijećenom ubrzanju stope rasta.

Ključne riječi

Nigerija; ukupni faktor produktivnosti u proizvodnji riže; rastući trend; ekonomska reforma; Malmquistov indeks

Hrčak ID:

171584

URI

https://hrcak.srce.hr/171584

Datum izdavanja:

18.11.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.120 *