Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

РЕЦЕПЦИЈАТА НА ХОМЕРСКАТА ПОЕЗИЈА ВО НАЈСТАРИ ВРЕМИЊА

Darin Angelovski ; Институт за македонска литература, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, Македонија


Puni tekst: makedonski pdf 754 Kb

str. 51-62

preuzimanja: 316

citiraj


Sažetak

Трудот се осврнува на разликите во рецепцијата на Хомерската
епска поезија, во временски оддалечените средини какви што се античката и модерната европска културна средина. Посебно внимание е посветено на прашањата за местото каде што настанала и се развивала оваа традиција и на начините според кои таа се распространувала низ античкиот свет. Во таа насока,
издвоени се литературните сведоштвa за присуството на хомерската поезија во македонскиот културен контекст од периодот на антиката (Аристотел, Ѕоил, Јован Стобај) кои, недвосмислено, реферираат на процесите на комуникација
со пишан текст како дел од образовниот процес во антиката, но и како критички толкувања на Хомерската епска поезија.

Ključne riječi

Хомер, Хомерска епска поезија, рецепција, антика, македонска културна средина

Hrčak ID:

172279

URI

https://hrcak.srce.hr/172279

Posjeta: 589 *