Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

АКТИВНОСТИТЕ НА МАКЕДОНСКОТО ГРАЃАНСТВОТО И ИНТЕЛИГЕНЦИЈА НА ЦРКОВЕН И ПРОСВЕТНО-КУЛТУРЕН ПЛАН (ПРЕД И ПО БЕРЛИНСКИОТ КОНГРЕС)

Silvana Sidorovska-Čupovska ; Институт за национална историја


Puni tekst: makedonski pdf 794 Kb

str. 83-90

preuzimanja: 312

citiraj


Sažetak

Во периодот на 60-тите и 70-тите години на 19 век македонската средна класа и црковно-училишните op[tini во речиси сите македонски градови и во поголемите села одбиле да се покорат на Цариградската Патријаршија и грчките митрополити во Македонија. Ова значело и одбивање да ги платат црковните такси кон Патријаршијата и нејзините епископи и да го спомнуваат името на патријархот, како и на имињата на епископите во епархиите. Во голем дел од македонските градови и поголемите села национално свесната средна класа, интелигенцијата и богатите селани ја презеле контролата над постоечките епархии. Од раните 80-ти години на 19 век се појавуват нови форми на движење против денацонализаторската политика на соседните држави.

Ključne riječi

Македонија, граѓанство, интелигенција, црковно-училишни општини, градови, образование, култура, друштва

Hrčak ID:

172298

URI

https://hrcak.srce.hr/172298

Posjeta: 534 *