Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

ЗАЗОРОТ И ДИСЛОКАЦИЈАТА ВО ДРАМСКИТЕ TЕКСТОВИ „КАЗАБАЛКАН“, „ЕВРОАЛИЕН“ И „ХОТЕЛ ЕВРОПА“ ОД ГОРАН СТЕФАНОВСКИ

Goce Smilevski ; Институт за македонска литература, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, Македонија


Puni tekst: makedonski pdf 704 Kb

str. 237-246

preuzimanja: 237

citiraj


Sažetak

ГОРАН СТЕФАНОВСКИ Во нејзината книга за субјектот на
абјектноста, Моќите на хоророт, француската теоретичарка Јулија Кристева ги поврзува абјектот/абјектноста со загубата на дистинкцијата помеѓу себството и другоста. Овој труд го испитува односот помеѓу абјектноста и дислокацијата во неколку драми од Горан Стефановски.

Ključne riječi

Горан Стефановски, Јулија Кристева, абјект, абјектност, дислокација, загуба, татковина, јазик, идентитет, култура

Hrčak ID:

172324

URI

https://hrcak.srce.hr/172324

Posjeta: 585 *