Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ГОЛЕМАТА (МАЛАТА) БУКВА ВО ПИШАНАТА ПРАКТИКА НА МАКЕДОНСКИОТ СТАНДАРДЕН ЈАЗИК (ПОИМИ ОД ОБЛАСТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО)

Violeta Januševa ; Педагошки факултет, Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола, Македонија
Jana Jurukovska ; Педагошки факултет, Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола, Македонија


Puni tekst: makedonski pdf 803 Kb

str. 267-282

preuzimanja: 526

citiraj


Sažetak

Во пишаната практика на македонскиот стандарден јазик,многу често, се забележуваат неусогласеност и недоследност, во однос на употребата на правилата за пишување на гласовите и на збороформите. Во оваа смисла, особено се важни поимите од областа на образованието, кои, многу често, се среќаваат во
пишаната практика на оние кои на каков било начин се поврзани со оваа дејност, а, кои, секако, внесуваат дилеми за тоа како треба да бидат напишани во однос на големата, односно на малата буква. Следствено, во трудот се покажуваат конкретни разлики во пишувањето на поими од областа на образованието (со голема или со мала буква) и истовремено се укажува на тоа дека непрецизноста и недореченоста на правилата за нивна употреба во Правописот резултираат со различни толкувања и различна реализација во пишуваната практика на јазикот. Тоа, пак, од своја страна, ја наметнува потребата од постоење на попрецизни
правила во однос на овој дел од Правописот на македонскиот стандарден јазик.

Ključne riječi

голема буква, мала буква, пишана практика

Hrčak ID:

172327

URI

https://hrcak.srce.hr/172327

Posjeta: 804 *