Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Jadranski otoci u Pseudo Skimnovoj Periegezi: dvije napomene

Slobodan Čače ; Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru (umirovljen)


Puni tekst: hrvatski pdf 542 Kb

str. 9-23

preuzimanja: 950

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 542 Kb

str. 9-23

preuzimanja: 410

citiraj


Sažetak

U ovom prilogu razmatraju se dva pitanja: (1) o redoslijedu otoka rednje Dalmacije u Periegezi koji se razlikuje u odnosu na većinu drugih antičkih vrela te (2) o interpretacijama i vrjednovanjima navodno iznimnog smještaja Diomedova otoka u Periegezi.
Poredbene analize ukazuju na osobitu povezanost otoka Visa (Issa) s Hiličkim poluotokom (Perieg. 413), donekle potvrđenu i u Apolonija Rođanina (Argonaut. 4, 565): dolazeći sa sjeverozapada, Vis se javlja kao prvi od srednjodalmatinskih otoka. Kako Periegeza izrijekom navodi i Timeja (Perieg. 412), zacijelo je ovaj autor prvi koji je ne samo Hile i njihov poluotok uveo u geografsku učenost nego je i istaknuo povezanost ovog poluotoka s Visom. Po svemu je to odjek vizualne povezanosti važne za antičke pomorce. Uostalom, analogni poredak, s Visom na prvom mjestu (sada bez Hiličkog poluotoka), nalazimo i
u Strabona (2, 5, 20; 7, 5, 5).
Drugo se tiče Diomedova otoka koji je u Periegezi (431 – 433) spomenut u, kako neki smatraju, sasvim neočekivanom kontekstu: spomenut je nakon Lihnidskog (Ohridskog) jezera, pa se pomišlja na to da je riječ o kultu na otočiću u Prespanskom jezeru, dakle daleko od Jadrana. No pomnija analiza opisa “ilirskog” odlomka ukazuje na to da se sve relacijske prostorne oznake u tekstu odnose na Iliridu, odnosno Ilire, pa nema razloga tražiti Diomedov otok izvan Jadrana (Palagruža). No ovdje se ističe da je stvarna “anomalija” Periegeze samo geografsko povezivanje Diomedova otoka s ilirskom zemljom, dok svi drugi izvori otok povezuju s najbližim dijelom Italije, Apulijom.

Ključne riječi

Pseudo Skymnova Periegeza; grčka plovidba Jadranom; Hilida; Timej; Diomedov otok

Hrčak ID:

173692

URI

https://hrcak.srce.hr/173692

Datum izdavanja:

14.3.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.567 *