Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0103
Utjecaj materijala za pakiranje na kvalitetu Kačkavalja
Goce Talevski
; Mlekara AD, Str. Dolnoorizarski pat, 7000 Bitola, Macedonia
Sonja Srbinovska
; Ss Cyril and Methodius University, Faculty of Agricultural sciences and food, Department of animal biotechnology, Blvd. Aleksandar Makedonski bb., 1000 Skopje, Macedonia
Dushica Santa
; Ss Cyril and Methodius University, Faculty of Agricultural sciences and food, Department of animal biotechnology, Blvd. Aleksandar Makedonski bb., 1000 Skopje, Macedonia
Natasha Mateva
; Ss Cyril and Methodius University, Institute of Animal Science, Department of Nutrition and Food Products Processing, Blvd. Ilinden 92a, 1000 Skopje, Macedonia
Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj različitog ambalažnog materijala (A - kontrolni uzorak, B - polimerna emulzija, C - vosak i D - polimerna folija) na kvalitetu Kačkavalja. Najnižu pH vrijednost imao je uzorak zaštićen voskom, što je rezultat zadržavanja nastalih organskih kiselina i plinova od strane ambalažnog materijala. Statistički značajan utjecaj ambalažnih materijala (p<0.01) bio je utvrđen kod sadržaja suhe tvari, proteina i pepela, dok statistička značajnost nije bila utvrđena kod sadržaja masti kod Kačkavalja. Proteolitički procesi bili su izraženiji kod uzorka zaštićenog voskom i polimernom folijom, s višim razinama topljivog dušika, primarnih i sekundarnih dušičnih spojeva i koeficijenta zrelosti u odnosu na kontrolni uzorak i uzorak zaštićen polimernom emulzijom.
Ključne riječi
Kačkavalj; zaštita kore; zrenje; ambalažni materijali
Hrčak ID:
174095
URI
Datum izdavanja:
1.2.2017.
Posjeta: 2.363 *