Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0103

Utjecaj materijala za pakiranje na kvalitetu Kačkavalja

Goce Talevski ; Mlekara AD, Str. Dolnoorizarski pat, 7000 Bitola, Macedonia
Sonja Srbinovska ; Ss Cyril and Methodius University, Faculty of Agricultural sciences and food, Department of animal biotechnology, Blvd. Aleksandar Makedonski bb., 1000 Skopje, Macedonia
Dushica Santa ; Ss Cyril and Methodius University, Faculty of Agricultural sciences and food, Department of animal biotechnology, Blvd. Aleksandar Makedonski bb., 1000 Skopje, Macedonia
Natasha Mateva ; Ss Cyril and Methodius University, Institute of Animal Science, Department of Nutrition and Food Products Processing, Blvd. Ilinden 92a, 1000 Skopje, Macedonia


Puni tekst: engleski pdf 268 Kb

str. 25-32

preuzimanja: 886

citiraj


Sažetak

U ovom radu ispitivan je utjecaj različitog ambalažnog materijala (A - kontrolni uzorak, B - polimerna emulzija, C - vosak i D - polimerna folija) na kvalitetu Kačkavalja. Najnižu pH vrijednost imao je uzorak zaštićen voskom, što je rezultat zadržavanja nastalih organskih kiselina i plinova od strane ambalažnog materijala. Statistički značajan utjecaj ambalažnih materijala (p<0.01) bio je utvrđen kod sadržaja suhe tvari, proteina i pepela, dok statistička značajnost nije bila utvrđena kod sadržaja masti kod Kačkavalja. Proteolitički procesi bili su izraženiji kod uzorka zaštićenog voskom i polimernom folijom, s višim razinama topljivog dušika, primarnih i sekundarnih dušičnih spojeva i koeficijenta zrelosti u odnosu na kontrolni uzorak i uzorak zaštićen polimernom emulzijom.

Ključne riječi

Kačkavalj; zaštita kore; zrenje; ambalažni materijali

Hrčak ID:

174095

URI

https://hrcak.srce.hr/174095

Datum izdavanja:

1.2.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.363 *