Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

NEKI TEHNOLOŠKI ČIMBENICI I EKONOMSKI REZULTATI PRI UZGOJU SJEMENSKOG KRUMPIRA

Mladen Jurišić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Jozo Kanisek ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Irena Rapčan ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Daria Galić Subašić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Elvis Svat ; student


Puni tekst: hrvatski pdf 750 Kb

str. 107-114

preuzimanja: 449

citiraj


Sažetak

Istraživanja su provedena tijekom 2011. godine na proizvodnim površinama u Grubišinom Polju, Bjelovarsko-bilogorska županija. Istraženi su neki tehnološki činitelji, a praćeni su i evidentirani agrotehnički zahvati. Obrađena je ekonomika i organizacija rada. Na temelju izračunatih normi izrađena je tehnološka karta i izračunati su ekonomski pokazatelji za uzgoj 1 ha sjemenskog krumpira. Utvrđen je utrošak od 64,90 sati rada strojeva i 122,00 sati rada ljudi. Ukupni troškovi iznosili su 45.013,39 kn ha-1, a vrijednost ostvarene proizvodnje iznosila je 72.000,00 kn ha-1. Ostvarena je dobit od 26.986,61 kn ha-1. Proizvodnost rada izačunata je na temelju utroška 122,00 sati rada po ha-1 i prinosa od 18,00 t ha-1, te iznosi 6,77 sati rada ljudi po t-1. Na temelju koeficijenta ekonomičnosti koji iznosi 1,60 i stope rentabilnosti evidentno je da je proizvodnja sjemenskog krumpira ekonomična, jer se na 100 kn uloženih pri proizvodnji ostvaruje 59,95 kn dobiti.

Ključne riječi

sjemenski krumpir; tehnika; tehnologija; ekonomski rezultat; dobit

Hrčak ID:

175727

URI

https://hrcak.srce.hr/175727

Datum izdavanja:

15.2.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.202 *