Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA

Miljenko Konjačić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tea Marković ; Hrvatska poljoprivredna agencija, Križevci, Poljana Križevačka 185
Ante Ivanković orcid id orcid.org/0000-0002-2523-8694 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Danijela Stručić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 268 Kb

str. 45-53

preuzimanja: 382

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj godine i sezone na kemijski sastav i higijensku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka proizvedenog po ekološkim principima. U istraživanje je bilo uključeno 15 ekoloških gospodarstava koja se bave ekološkom proizvodnjom mlijeka na području Osječko-baranjske županije. U uzorcima sirovog mlijeka (n=1.769) od kemijskih parametra određen je: udio mliječne masti, bjelančevina, laktoze, bezmasne suhe tvari, a od higijenskih parametara: broj mikroorganizama i somatskih stanica. Utvrđen je značajan (p<0,05) utjecaj godine (2011., 2012., 2013.) na sve istraživane parametre osim na ukupan broj mikroorganizama. Sezona je značajno utjecala na kemijske parametre (p<0,05), istovremeno nije utvrđen značajan utjecaj na higijenske parametre. Najveći udjeli mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari zabilježeni tijekom jesenskoga i zimskog razdoblja, a laktoze tijekom zimskog i proljetnog razdoblja. Rezultati istraživanja pokazali su da su godina i sezona značajno utjecale na većinu istraživanih parametara u ekološki proizvedenom mlijeku

Ključne riječi

ekološki proizvedeno kravlje mlijeko; kemijski sastav; higijenska kvaliteta; sezona; godina

Hrčak ID:

175773

URI

https://hrcak.srce.hr/175773

Datum izdavanja:

23.2.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.445 *