Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31141/zrpfs.2017.54.123.089

Les relations entre l’Etat et les citoyens au miroir du droit administratif : l’exemple du nouveau Code des relations entre le public et l’administration

Jérôme Michel


Puni tekst: francuski pdf 242 Kb

str. 89-98

preuzimanja: 706

citiraj


Sažetak

Zakonik o odnosima između javnosti i uprave „pridošlica“ je u francuskom pravnom krajobrazu. Potpuno je jasno da označava važnu etapu u novoj konfiguraciji upravnog prava koja je u tijeku.
Namjena mu je da postane lex generalis odnosa javnosti s upravom, ovaj zakonik nastoji u potpunosti zadovoljiti cilj dostupnosti i jasnoće pravnog pravila u dijalogu koji se svakodnevno uspostavlja između upravâ i „javnosti“. Nositelj je novog imidža uprave koja je odana, bliska građaninu, dostupna i otvorena svima.
Ovaj zakonik je originalan iz više razloga. Ovim izlaganjem će se istaknuti tri posebno značajne karakteristike ove originalnosti.
Kao prvo, nečuvena narav u metodi izrade i sastava ovog zakonika.
Kao drugo, njegova opća filozofija koja se nalazi na sjecištu dvije velike zabrinutosti: s jedne strane radi se o pravnoj sigurnosti koja se očituje u poboljšanju pristupa građana pravu, dostupnosti i razumljivosti zakona. S druge strane radi se o modernizaciji države u čijem središtu se nalazi promjena odnosa između uprave i njezinih korisnika.
I kao treće, njegov sadržaj koji kombinira kodifikaciju s ciljem ujednačavanja prava s pojašnjenjima ili pojednostavljivanjima složenih pravnih režima, kao što je povlačenje nezakonite odluke koja priznaje pravo ili režim odluka koje podliježu poštivanju kontradiktornog postupka.
Ovaj zakonik na svoj način svjedoči o dubokim transformacijama koje doživljava upravno pravo i predlaže novu avanturu u odnosima između uprave i svih građana na početku 21. stoljeća.

Ključne riječi

Francuska; upravno pravo; novi odnosi između javnosti i uprave

Hrčak ID:

175798

URI

https://hrcak.srce.hr/175798

Datum izdavanja:

23.2.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski francuski

Posjeta: 1.615 *