Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Nasilje

Marija Žilić orcid id orcid.org/0000-0003-4386-0521 ; Katedra za socijalni rad, Filozofski fakultet, Mostar, BiH
Josip Janković ; Poticaj – udruga za kvalitetni razvoj djece i mladeži, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 147 Kb

str. 67-87

preuzimanja: 11.937

citiraj


Sažetak

Rad je posvećen izučavanju problematike nasilja. Posebna pozornost posvećena je njegovu definiranju, etiologiji i posljedicama. Predstavljeni su najznačajniji pristupi izučavanju ove pojave kao što su: instinktivističke teorije, teorije koje agresiju objašnjavaju reakcijom na određenu situaciju, teorije socijalnog učenja, kognitivne i biološke teorije. Također su predstavljeni i opisani oblici nasilja koje se, prema definiciji WHO dijeli na nasilje prema samome sebi, međuljudsko nasilje i kolektivno nasilje.
Nakon cjelovitog predstavljanja, definiranja, teorijskog određenja i tipologije nasilja, posebno se predstavlja i analizira nasilje u partnerskim vezama i nad starijim osobama, budući da je ono vezano za partnerske i obiteljske probleme. U nastavku se daje i pregled mogućnosti reakcije društva u smislu regulacije i kontrole nasilja, što se najbolje očituje
kroz zakonodavstvo pa je ovdje dan konkretan odgovor zakonodavnog sustava u BiH kao najbliži primjer.
U zaključku se sumiraju rasprave i otvaraju nove perspektive viđenja i istraživanja nasilja i s njima u vezi i nova definicija nasilja prema kojoj je nasilje svako ponašanje kojim se namjerno ili nenamjerno nanosi šteta nekoj osobi ili skupini prema kojoj je usmjereno, ali i njenim/njihovim bližnjima, neposredno tijekom takvog djelovanja ili naknadno, a takvim ga je doživio bilo tko od aktera.

Ključne riječi

nasilje, nasilje u partnerskim vezama, nasilje nad starijim osobama, odgovor zakonodavstva na nasilje

Hrčak ID:

176988

URI

https://hrcak.srce.hr/176988

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 14.400 *