Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KARAKTERIZACIJA I EVALUACIJA AUTOHTONE ALBANSKE GERMPLAZME DINJE (Cucumis melo L.)

S. Jani
E. Tome
S. Kaciu


Puni tekst: hrvatski pdf 585 Kb

str. 27-34

preuzimanja: 1.546

citiraj


Sažetak

Sakupljanje, proučavanje, vrednovanje, svrstavanje i čuvanje biljnih genetskih izvora s nakanom trajnog očuvanja od propadanja ili njihove upotrebe za proizvodnju prioritet je mnogih institucija u svijetu. Ovim se bavi i Istraživački institut za povrće i krumpir u Tirani i Albanska gen banka. Albanija je bogata biljnim genetskim izvorima gdje se posebno među povrćem ističe dinja. Upoznavanje i proučavanje pojedinih genetskih osobina autohtonih sorti dinje veoma je važno za poboljšanje osobina postojećih i stvaranje novih sorti za uvjete suvremene proizvodnje.
Za uspješnu sakupljenu genetsku raznolikost treba dobro prepoznati osobine koje nosi biljna germplazma. Ovo je moguće smo nakon preciznog vrednovanja, što omogućava pronalaženje razlika među primkama i upotrebljivo je za genetsko poboljšanje osobina biljaka. Ovoj svrsi služi i proučavanje prezentirano u ovom radu.

Ključne riječi

dinja; lokalne sorte; prikupljanje; karakterizacija; vrednovanje

Hrčak ID:

17001

URI

https://hrcak.srce.hr/17001

Datum izdavanja:

1.8.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.706 *