Skip to the main content

Original scientific paper

KARAKTERIZACIJA I EVALUACIJA AUTOHTONE ALBANSKE GERMPLAZME DINJE (Cucumis melo L.)

S. Jani
E. Tome
S. Kaciu


Full text: croatian pdf 585 Kb

page 27-34

downloads: 1.542

cite


Abstract

Sakupljanje, proučavanje, vrednovanje, svrstavanje i čuvanje biljnih genetskih izvora s nakanom trajnog očuvanja od propadanja ili njihove upotrebe za proizvodnju prioritet je mnogih institucija u svijetu. Ovim se bavi i Istraživački institut za povrće i krumpir u Tirani i Albanska gen banka. Albanija je bogata biljnim genetskim izvorima gdje se posebno među povrćem ističe dinja. Upoznavanje i proučavanje pojedinih genetskih osobina autohtonih sorti dinje veoma je važno za poboljšanje osobina postojećih i stvaranje novih sorti za uvjete suvremene proizvodnje.
Za uspješnu sakupljenu genetsku raznolikost treba dobro prepoznati osobine koje nosi biljna germplazma. Ovo je moguće smo nakon preciznog vrednovanja, što omogućava pronalaženje razlika među primkama i upotrebljivo je za genetsko poboljšanje osobina biljaka. Ovoj svrsi služi i proučavanje prezentirano u ovom radu.

Keywords

dinja; lokalne sorte; prikupljanje; karakterizacija; vrednovanje

Hrčak ID:

17001

URI

https://hrcak.srce.hr/17001

Publication date:

1.8.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 2.682 *