Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4824

Svojstva i antioksidacijski kapacitet proteinskih filmova izrađenih od otpadaka iz prerade inćuna (Engraulis encrasicholus) s dodatkom esencijalnog ulja timijana

Serpil Tural ; Department of Food Engineering, Engineering Faculty, Ondokuz Mayis University, TR-55139 Samsun, Turkey
Sadettin Turhan orcid id orcid.org/0000-0002-3510-4382 ; Department of Food Engineering, Engineering Faculty, Ondokuz Mayis University, TR-55139 Samsun, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 812 Kb

str. 77-85

preuzimanja: 326

citiraj


Sažetak

U ovom su radu ispitana neka svojstva i antioksidacijski kapacitet proteinskih filmova izrađenih od otpadaka iz prerade inćuna s dodatkom 0,5; 1,0 i 1,5 % esencijalnog ulja timijana. Filmovi s esencijalnim uljem timijana imali su veću istezljivost i propusnost vodene pare i kisika, a manju topljivost i vlačnu čvrstoću od kontrolnog uzorka filma (p<0.05). Esencijalno ulje timijana utjecalo je na transparentnost filmova, no samo je dodatak 1,5 % esencijalnog ulja bitno smanjio transparentnost filma (p<0.05). Dodatak esencijalnog ulja uzrokovao je promjenu u prostornoj organizaciji i vezama između molekula polimernog matriksa. Filmovi s esencijalnim uljem timijana imali su heterogenu površinu i relativno glatku površinu presjeka, te nešto veću temperaturu faznog prijelaza i manju temperaturu staklastog prijelaza od kontrolnog uzorka. Antioksidacijski kapacitet filmova poboljšan je dodatkom esencijalnog ulja timijana, ovisno o njegovom volumnom udjelu.

Ključne riječi

proteinski filmovi od otpadaka iz prerade inćuna; esencijalno ulje timijana; propusnost vodene pare; mehanička svojstva; antioksidacijski kapacitet

Hrčak ID:

178272

URI

https://hrcak.srce.hr/178272

Datum izdavanja:

23.3.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.150 *