Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4824
Svojstva i antioksidacijski kapacitet proteinskih filmova izrađenih od otpadaka iz prerade inćuna (Engraulis encrasicholus) s dodatkom esencijalnog ulja timijana
Serpil Tural
; Department of Food Engineering, Engineering Faculty, Ondokuz Mayis University, TR-55139 Samsun, Turkey
Sadettin Turhan
orcid.org/0000-0002-3510-4382
; Department of Food Engineering, Engineering Faculty, Ondokuz Mayis University, TR-55139 Samsun, Turkey
Sažetak
U ovom su radu ispitana neka svojstva i antioksidacijski kapacitet proteinskih filmova izrađenih od otpadaka iz prerade inćuna s dodatkom 0,5; 1,0 i 1,5 % esencijalnog ulja timijana. Filmovi s esencijalnim uljem timijana imali su veću istezljivost i propusnost vodene pare i kisika, a manju topljivost i vlačnu čvrstoću od kontrolnog uzorka filma (p<0.05). Esencijalno ulje timijana utjecalo je na transparentnost filmova, no samo je dodatak 1,5 % esencijalnog ulja bitno smanjio transparentnost filma (p<0.05). Dodatak esencijalnog ulja uzrokovao je promjenu u prostornoj organizaciji i vezama između molekula polimernog matriksa. Filmovi s esencijalnim uljem timijana imali su heterogenu površinu i relativno glatku površinu presjeka, te nešto veću temperaturu faznog prijelaza i manju temperaturu staklastog prijelaza od kontrolnog uzorka. Antioksidacijski kapacitet filmova poboljšan je dodatkom esencijalnog ulja timijana, ovisno o njegovom volumnom udjelu.
Ključne riječi
proteinski filmovi od otpadaka iz prerade inćuna; esencijalno ulje timijana; propusnost vodene pare; mehanička svojstva; antioksidacijski kapacitet
Hrčak ID:
178272
URI
Datum izdavanja:
23.3.2017.
Posjeta: 1.575 *