Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4638

Optimiranje ekstrakcije ulja sjemenki nara (Punica granatum L.) pomoću mikrovalova i procjena njegovih fizikalno-kemijskih i bioaktivnih svojstava

Hasene Keskin Çavdar ; Department of Food Engineering, Faculty of Engineering, Gaziantep University, University Boulevard, TR-27310 Gaziantep, Turkey
Derya Koçak Yanık ; Department of Food Engineering, Faculty of Engineering, Gaziantep University, University Boulevard, TR-27310 Gaziantep, Turkey
Uğur Gök ; Department of Food Engineering, Faculty of Engineering, Gaziantep University, University Boulevard, TR-27310 Gaziantep, Turkey
Fahrettin Göğüş ; Department of Food Engineering, Faculty of Engineering, Gaziantep University, University Boulevard, TR-27310 Gaziantep, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 1.097 Kb

str. 86-94

preuzimanja: 875

citiraj


Sažetak

Ulje sjemenki nara dobiveno je ekstrakcijom pomoću mikrovalova u zatvorenoj posudi pod pritiskom. Uspoređena su svojstva dobivenog ulja s onima ulja dobivenog ekstrakcijom pomoću hladnog otapala, i to: sastav masnih kiselina, udjeli slobodnih masnih kiselina i ukupnih fenola, antioksidacijska aktivnost i boja. Metodom odzivnih površina optimirani su sljedeći uvjeti ekstrakcije: snaga mikrovalova (176-300 W), vrijeme ekstrakcije (5-20 min), veličina čestica usitnjenog nara (1-3) i maseni omjer otapala i uzorka (od 2:1 do 10:1). Najveći predviđeni prinos ekstrakcije od 35,19 % dobiven je primjenom mikrovalova snage 220 W, finih čestica nara (veličine 1), masenog omjera otapala i uzorka od 10:1 i vremena ekstrakcije od 5 min. Ekstrakcijom pomoću mikrovalova dobiven je veći prinos ulja nego ekstrakcijom u Soxhlet uređaju (34,7 % ulja nakon 8 sati ekstrakcije) ili ekstrakcijom pomoću hladnog otapala (17,5 % ulja nakon 8 sati ekstrakcije). Neovisno o primijenjenoj metodi ekstrakcije, u ulju sjemenki nara prevladavala je punicinska kiselina (86 %). Ulje dobiveno ekstrakcijom pomoću mikrovalova imalo je bolja fizikalno-kemijska svojstva, veći udjel ukupnih fenola i veću antioksidacijsku aktivnost od ulja dobivenog ekstrakcijom pomoću hladnog otapala.

Ključne riječi

ulje sjemenki nara; ekstrakcija pomoću mikrovalova; optimiranje ekstrakcije; bioaktivna svojstva

Hrčak ID:

178274

URI

https://hrcak.srce.hr/178274

Datum izdavanja:

23.3.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.093 *