Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4861

Diferencijacija komercijalnih vina sa zaštićenom oznakom izvornosti proizvedenih u Istri (Hrvatska), dobivenih od različitih sorata iz dvije berbe, pomoću hlapljivih sastojaka arome određenih metodom HS-SPME-GC/MS

Igor Lukić orcid id orcid.org/0000-0002-6611-4313 ; Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Ivana Horvat orcid id orcid.org/0000-0002-1067-9358 ; Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 490 Kb

str. 95-108

preuzimanja: 423

citiraj


Sažetak

Mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi uz plinsku kromatografiju i spektrometriju masa (HSSPME-GC/MS) ispitani su hlapljivi sastojci arome za diferencijaciju vina domaćih i introduciranih sorata Malvazija istarska, Chardonnay i Muškat žuti, ubranih 2013. i 2014. godine u Istri (Hrvatska). Utvrđen je značajan utjecaj sorte i godine berbe na hlapljive sastojke arome, no interakcija tih dvaju faktora otežala je diferencijaciju uzoraka vina. Spojevi koji su poslužili kao pouzdani markeri sortnog podrijetla, i to: nerol u sorti Malvazija, etil-cinamat i kvalitativno određen izomer dimetilbenzaldehida u sorti Chardonnay, te terpeni u sorti Muškat žuti pronađeni su u uzorcima vina iz obje godine. Vina dobivena od grožđa ubranog 2013. godine imala su veću koncentraciju skoro svih važnih hlapljivih spojeva. Primjenom postupne linearne diskriminantne analize postignuta je 100 % točna diferencijacija uzoraka vina Malvazija istarska i Chardonnay prema sorti i godini berbe.

Ključne riječi

monosortno vino; Hrvatska; hlapljivi spojevi arome; sorta; godina berbe; HSSPME-GC/MS

Hrčak ID:

178275

URI

https://hrcak.srce.hr/178275

Datum izdavanja:

23.3.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.391 *