Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4514

Adhezija kvasaca iz rodova Candida i Pichia na drvene površine

Ružica Tomičić ; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Zorica Tomičić ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Peter Raspor ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 506 Kb

str. 138-142

preuzimanja: 447

citiraj


Sažetak

Adhezija kvasaca i nastanak biofilma na površinama odvijaju se u različitim okruženjima. U prehrambenoj industriji, biofilmovi mogu biti izvor kontaminacije, uzrokujući kvarenje hrane i smanjenje kakvoće proizvoda. Kvasci iz rodova Candida i Pichia često su prisutni u hrani i uzrokuju kvarenje nekih prehrambenih proizvoda. Svrha je ovog istraživanja bila procijeniti adheziju kvasaca iz rodova Candida i Pichia na glatke i hrapave drvene površine koje se često koriste u prehrambenoj industriji, te ispitati utjecaj hrapavosti površine drveta na stupanj adhezije. Adhezija stanica kvasaca na drvene površine određena je njihovim ispiranjem s površine, zatim bojenjem metilenskim modrilom i automatskim određivanjem broja živih stanica pod mikroskopom. Rezultati pokazuju da su svi sojevi kvasaca Candida i Pichia imali sposobnost adhezije na drvene površine, ovisno o vrsti i soju. S druge strane, hrapavost drvenih površina nije utjecala na adheziju ispitanih kvasaca.

Ključne riječi

adhezija; kvasac; Candida spp.; Pichia spp.; drvene površine

Hrčak ID:

178288

URI

https://hrcak.srce.hr/178288

Datum izdavanja:

23.3.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.214 *