Izvorni znanstveni članak
Određivanje antocijanina i hidroksicinamske kiseline te njihova količina u različitim vrstama trešnje Prunus avium L. iz Nove Gorice (Slovenija)
Branka Mozetič
; Nova Gorica Polytechnic, Laboratory for Environmental Research, Vipavska 13, P.O. Box 301, SI-5001 Nova Gorica, Slovenia
Polonca Trebše
; Nova Gorica Polytechnic, Laboratory for Environmental Research, Vipavska 13, P.O. Box 301, SI-5001 Nova Gorica, Slovenia
Janez Hribar
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1111 Ljubljana, Slovenia
Sažetak
Antocijanini i hidroksicinamske kiseline određeni su i utvrđena je njihova količina HPLC- i UV-VIS-spektrofotometrijom u pet vrsta tamnocrvenih trešanja. Fenolni spojevi ekstrahirani su čistim etanolom bez dodatka kiseline i vode. Uzorci su bili razrijeđeni smjesom metanola i mravlje kiseline neposredno prije injekcije. Na kromatografskoj koloni Hypersil PEP 300 C18 razdvojeni su uzorci korištenjem gradijenta sustava otapala od mravlje kiseline, vode i metanola. Da bi se odredili pojedini sastojci, primijenjen je DAD-detektor i dvije valne duljine, i to: 320 nm za hidroksicinamate i 520 nm za antocijanine. Kao glavni sastojak antocijanina utvr|ena je prisutnost cijanidin-3-glukozida i cijanidin-3-rutinozida, dok je utvrđena manja količina pelargonidina-3-rutinozida. Glavne hidroksicinamske kiseline bile su neoklorogenska i 3´-p-kumaroil-kinska kiselina. Ukupni udjel antocijanina (izražen kao cijanidin-3-glukozid) iznosio je od 29 do 62 mg / 100 g mase svježih plodova bez koštica pri čemu je najveću vrijednost imala vrsta Petrovka. Koncentracija neoklorogenske kiseline iznosila je od 19,5 do 53,0 mg / 100 g svježih trešanja bez koštica, a 3´-p-kumaroil-
kinske kiseline 7,5–50,6 mg / 100 g. Relativne količine tih dviju fenolnih kiselina znatno su se razlikovale među pojedinim ispitivanim vrstama trešanja.
Ključne riječi
Hrčak ID:
178470
URI
Datum izdavanja:
25.9.2002.
Posjeta: 4.909 *