Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Identifikacija fenolnih kiselina i promjene njihovih udjela tijekom fermentacije i dozrijevanja bijelih vina Pošip i Rukatac

Irena Budić-Leto orcid id orcid.org/0000-0002-7697-8967 ; Institute for Adriatic Crops and Karst Reclamation, Put Duilova 11, P.O.Box 288, HR-21000 Split, Croatia
Tomislav Lovrić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 65 Kb

str. 221-225

preuzimanja: 611

citiraj


Sažetak

Ključne riječi

Provedena je identifikacija fenolnih kiselina i praćene su promjene njihovih udjela tijekom proizvodnje vina iz hrvatskih autohtonih sorata Pošip i Rukatac (Vitis vinifera; L.). U obje sorte (Pošip; Rukatac) identificirane su sljedeće fenolne kiseline: galna; protokatehinska i vanilinska kao hidroksibenzojeve kiseline odnosno kafeinska; p-kumarinska i ferulična kao hidroksicimetne kiseline. Nađene su razlike u sastavu između hidroksibenzojeve i hidroksicimetne skupine kiselina te između njihova utjecaja na boju vina (intenzitet boje i nijansa)

Hrčak ID:

178492

URI

https://hrcak.srce.hr/178492

Datum izdavanja:

25.9.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.683 *