Izvorni znanstveni članak
Identifikacija fenolnih kiselina i promjene njihovih udjela tijekom fermentacije i dozrijevanja bijelih vina Pošip i Rukatac
Irena Budić-Leto
orcid.org/0000-0002-7697-8967
; Institute for Adriatic Crops and Karst Reclamation, Put Duilova 11, P.O.Box 288, HR-21000 Split, Croatia
Tomislav Lovrić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Ključne riječi
Provedena je identifikacija fenolnih kiselina i praćene su promjene njihovih udjela tijekom proizvodnje vina iz hrvatskih autohtonih sorata Pošip i Rukatac (Vitis vinifera; L.). U obje sorte (Pošip; Rukatac) identificirane su sljedeće fenolne kiseline: galna; protokatehinska i vanilinska kao hidroksibenzojeve kiseline odnosno kafeinska; p-kumarinska i ferulična kao hidroksicimetne kiseline. Nađene su razlike u sastavu između hidroksibenzojeve i hidroksicimetne skupine kiselina te između njihova utjecaja na boju vina (intenzitet boje i nijansa)
Hrčak ID:
178492
URI
Datum izdavanja:
25.9.2002.
Posjeta: 1.683 *