Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31141/zrpfs.2017.54.124.457

Ugovor o arbitraži u pravnim stvarima vezanima uz međunarodni sport

Petra Pocrnić Perica ; Vijeće sportske arbitraže pri Hrvatskom olimpijskom odboru, arbitar u CAS-u


Puni tekst: hrvatski pdf 332 Kb

str. 457-481

preuzimanja: 1.353

citiraj


Sažetak

Ugovor o arbitraži temelj je svakog arbitražnog postupka pa tako i arbitražnog rješavanja sporova u pravnim stvarima vezanima uz sport. Kao i svaki drugi ugovor, i ugovor o arbitraži podliježe formalnim i materijalnopravnim pretpostavkama za valjanost. Specifičnost ugovora o arbitraži u sportu očituje se u posebnom načinu davanja pristanka na arbitražu pa će se odluka o valjanosti pristanka reflektirati na odluku o valjanosti samog ugovora.
Arbitražni sud za sport (CAS) u Lausannei, često nazivan i Vrhovnim sudom za sport, institucija je za arbitražno rješavanje sporova u sportu koja svoju nadležnost crpi upravo iz takvog specifičnog ugovora o arbitraži. Iako je valjani ugovor o arbitraži uvjet za provođenje arbitražnog postupka, pa tako i postupka pred CAS-om, preispitivanje valjanosti javlja se i u fazi pravnog lijeka na arbitražni pravorijek, ali i još kasnije, u fazi priznanja i provedbe strane arbitražne odluke temeljem Njujorške konvencije o priznanju i izvršenju stranih arbitražnih odluka iz 1958. godine.
Suvremeno doba svjedok je ljuljanja temelja sportske arbitraže kao sustava na svjetskom nivou. Slučaj Claudie Pechstein, koji je na globalnoj razini počeo pred CAS-om i nastavio se pred Švicarskim federalnim sudom, kulminaciju je doživio lokalno pred njemačkim sudovima. Sportska zajednica napeto je iščekivala odluku Njemačkog vrhovnog suda u lipnju 2016. godine kao što i dalje očekuje odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu pred kojim je postupak još uvijek u tijeku.
Članak analizira pozitivne propise i praksu sudova u odnosu na ugovor o arbitraži s kritičkim osvrtom usmjerenim na rezultat postupka pred sudovima u slučaju Claudie Pechstein.

Ključne riječi

arbitraža; sport; ugovor o arbitraži; CAS; Pechstein

Hrčak ID:

180662

URI

https://hrcak.srce.hr/180662

Datum izdavanja:

25.4.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.371 *