Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20867/thm.12.2.5

RAZVOJ I STANJE INTERNE REVIZIJE – REZULTATI DVAJU EMPIRIJSKIH ISTRAŽIVANJA U SLOVENSKIM ORGANIZACIJAMA

Marjan Odar ; aculty of Economics, University of Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
Bojana Korošec ; Faculty of Business and Economics, University of Maribor, Maribor, Slovenia
Robert Horvat ; Faculty of Business and Economics, University of Maribor, Maribor, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 309 Kb

str. 55-69

preuzimanja: 439

citiraj


Sažetak

U ovom članku se prvi put prezentiraju rezultati provedena dva empirijska istraživanja, čiji je bio cilj istražiti i javnosti prezentirati dostignuti stupanj razvoja interne revizije u Sloveniji. Danas se interna revizija percipira kao jedan od temeljnih nositelja modernog korporacijskog upravljanja, iako se relativno kratko primjenjuje u zemljama, koje su nove članice EU.
Početak ustrojavanja interne revizije u ovim zamljama se vezuje uz rane 90-te godine, kada su propisi obvezivali institucije financijskog sektora na uvođenje interne revizije, ali su daleko značajniji podaci da je inerna revizija prisutna i u velokom broju poslovnih sustava iz drugih djelatnosti u kojima je ustrojena na dobrovoljnoj osnovi. Način ustrojavanja interne revizije u praksi nije jedinstven, već se prepoznaju različiti organizacijski oblici i polazišta utemeljenja kao i način izvješćivanja, te veličina službe i razina obuhvata rezultata. Pored toga, istraživanje provedeno u poslovnim sustavima ukazuju da nema jedistvenog pristupa u zahtjevima za obrazovnim nivoom i razinom profesionalne osposobljenosti internih revizora u Sloveniji.
Može se zaključiti da razvoj interne revizije u Sloveniji prati trendove prisutne u praksi razvijenih zemalja, premda se pojedini interni revizori suočavaju i s velikim brojem praktičnih problema. Naime, ti su problemi u pravilu povezani s (ne)profesionalnim odnosom tijela ili menadžmenta u sustavu korporativnog upravljanja prema internoj reviziji, najčešće zbog nepoznavanja suštine problema ili zbog krivog shvaćanja mjesta i uloge interne revizije u sustavu korporativnog upravljanja.

Ključne riječi

interna revizija; razvoj; korporativno upravljanje; Slovenija; neobavezna revizija

Hrčak ID:

181224

URI

https://hrcak.srce.hr/181224

Datum izdavanja:

30.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.100 *